Az elhibázott szobafoglalásnak végül hasznos kimenetele lett

Ellátogattam néhány családtagommal, rokonokkal a Bükkbe, hogy kicsit kikapcsolódjunk, túrázzunk egy nagyot, kiszellőztessük a fejünket és, hogy jókat beszélgessünk. Gyakran csinálunk ilyen random kiruccanásokat, nem csak a rokonokkal, hanem a munkatársaimmal, barátaimmal, sőt néha még egyedül is. Legutóbb én rendeztem a foglalást, mindenre nagyon precízen odafigyeltem. Kicsit stresszelek ilyenkor, nehogy valamit elhibázzak és mindnyájan kellemetlen helyzetbe kerüljünk. Rám nem jellemző, hogy jól kezelném a stresszhelyzetet, így tényleg nagyon alaposan átnéztem, átolvastam mindent.

Amikor odaértünk, csodás látvány fogadott, a hotel, amit választottam mindenkinek azon nyomban elnyerte a tetszését. Kellemes volt a környezet, a hotel elhelyezkedése is remek volt. Büszke voltam magamra.

Amikor beléptünk, odamentem a regisztrációs pulthoz, bemutattam a papírokat, mindenki kitöltötte a bejelentkező lapját, megkaptuk a kulcsokat és már indult is mindenki a szobájába. Megbeszéltük, hogy vacsoránál találkozunk, addig mindenki ki tud pakolni, zuhanyozni egyet és szusszanni egyet a hosszú utazás után.

Felértem a szobámhoz, belehelyeztem a kulcsot a zárba, de nem nyílt. Nem tudtam elfordítani. Na, gondoltam lehet rossz kulcsot adtak. Megpróbáltam még egyszer, amikor hirtelen kinyílt az ajtó és egy középkorú férfi állt előttem.

– Miben segíthetek? – kérdezte.

Mind a ketten értetlenül álltunk a helyzet előtt. Kiderült, hogy ugyan azt a szobát véletlenül két embernek adták ki egy aprónak tűnő rendszerhiba miatt. Az új szobámra elég sokat kellett várnom. A férfi meghívott egy italra a bárban és beszélgetni kezdtünk. Kiderült, hogy éppen egy napelem project közepén van és mire hazaér, fel lesz szerelve a napelem a házára. Elmondta, hogy amikor rányitottam a szobájába (szobánkba), éppen egy napelemmel kapcsolatos cikket olvasott. Elkezdtünk erről beszélgetni. Én városi lakásban lakom, még sosem jutott eszembe, hogy utána nézzek a napelemek működésének, így kíváncsian hallgattam, ahogy mesél róluk új ismerősöm.

Lelkesedett a projekt miatt, mint kiderült már évek óta gyűjtött erre és most egy pályázat keretein belül, sokkal olcsóbban volt lehetősége beruházni egy napelemre. Boldog volt, hogy végre környezettudatosabb lehet, energiatakarékosabb és, hogy a villanyszámláktól egy életre elbúcsúzhat. Valamint rengeteget tudott az egész szerkezetről, a működéséről és a fizikájáról, ami lenyűgözött.

Elmondta, hogy most tudta meg, mi is a legfontosabb része az egész rendszernek. Az inverter! Micsoda? Gondoltam nem kérdezek rá, mert ciki lenne. De nem is kellett, mert szerencsére elmesélte mi is ez a szerkezet.

Az inverter valóban a napelem legfontosabb része, mivel nélküle nem működne az egész szerkezet, nem lenne értelme. Ugyanis az inverter képes arra, hogy átalakítsa az egyenáramot váltakozó árammá. Megtudtam, hogy a napelem közvetlenül a nap sugaraiból egyenáramot termel, ezért van szükség az inverterre, hogy átalakítsa és használhatóvá váljon a megtermelt áram. Mivel a háztartási gépek, és minden amihez egy házban áram kell, az váltakozó árammal működik. Ezt sem tudtam, vagy nem figyeltem soha a suliban, amikor erről volt szó, vagy nem is tanították… ki tudja.

Aztán mesélt az inverter további funkcióiról is, amik szintén nagyon fontosak, például a védelmi funkció. Ha áramkimaradást észlel a villamos-energia hálózatban, akkor képes azonnal úgymond áramszünetet okozni a házban, így megelőzve a komolyabb baleseteket, akár katasztrófát.

inverter

Az invertert viszont időnként le kell cserélni, tehát nem örökéletű szerkezet. Van benn egy kisebb szerkezet, alkatrész, ami például egy villámcsapástól képes megvédeni az egész rendszert. Ennek az eszköznek rövidebb az élettartama, mint a napelemé, így időnként cserélni kell. A napelem ugyanis akár 25 évig is működhet 80%-os teljesítménnyel. Ezért remek befektetés, ha az ember napelemet vásárol. 10 év alatt megtérül az ára, és még több, mint dupla annyi ideig képes nekünk hasznot termelni. Az inverter kis alkatrészének cseréje, pedig nem fogja befolyásolni az egészköltségvetést, vagy a megtérülés idejét.

– Had kérdezzem meg, te melyik cégtől vetted a napelemet? Vagy melyik cég által csináltattad?

Felcsillant beszélgetőpartnerem szeme, hogy talán engem is érdekel a napelem project? Majd előkapta mobilját és megkereste a honlapot, hogy meg tudja mutatni. A Pentele Solar Kft. oldalát mutatta meg. Az oldalon nagyon egyértelműen, érthetően el volt magyarázva, képekkel illusztrálva miért éri meg napelembe fektetni és az inverterről, az inverter működéséről, meghibásodásáról, cseréjéről is sok információ elérhető volt. Nem értettem nagyon, ha több típuslétezik, akkor hogyan találom meg a megfelelő invertert a napelemhez, de az oldalon erre is találtam választ. Maga a napelem rendszer dönti el, milyen inverterre lesz szükség, de a szolgáltató véleménye is kulcsfontosságú.

Nagyon tetszett, ahogyan az új ismerősöm mesélt az egész napelem projectről, sőt erről az inverterről is. Csomó hasznos információval gazdagodtam.

Utólag azt gondolom, nem is baj, hogy el lett rontva a foglalás, mert legalább megismertem egy igazán jólelkű embert és egy jó beszélgetésben is részem lehetett. Aztán a sok új tudásról ne is beszéljünk…