Uncategorized

A legemlékezetesebb utazásokhoz egy jó szálláshely is kell

Aki csak egy kicsit is ismer engem, az mind tudhatja, hogy az utazásnál, kirándulásnál semmit sem imádok jobban. Nem tudok túl sokáig egy helyben megmaradni, muszáj ide-oda mennem, amint az időm és a pénztárcám engedi. Már gyakorlatilag bejártam szinte egész Európát, és egy-két alkalommal már sikerült meglátogatnom egy pár Ázsiai és Észak-Afrikai országot is. De mindenképpen szeretném, ha ez a lista még bővülhetne.

Amint megtudom, hogy szabadnapot vehetek ki, vagy jön egy munkaszüneti nap, már nézem is a különböző légitársaságok honlapját, hogy van-e éppen olcsó repülőjegy valahova, lehetőleg minél messzebb. De itt még nem áll meg a dolog, ha a jegy már megvan, akkor jöhet az ideális szálloda felkutatása is. Érdekes módon általában ez szokott nagyobb fejtörést okozni, nem pedig annak a kitalálása, hogy mikor és hova menjek. Szerencsére a legtöbbször egyedül, vagy maximum mindig ugyanazzal a baráttal szoktam utazni, így nem kell, hogy a választott szállás annyi ember igényének megfelelő legyen. De még így is akadhatnak nehézségek.

Rengeteg szálláskereső weboldal és applikáció létezik, amik nagyban megkönnyítik a szálloda kiválasztását. Sokkal könnyebb így összehasonlítani az árakat, rengeteg fotó van fent a szobákról, az összes kiegészítő szolgáltatás és minden a szobában való alkalmatosság fel van itt sorolva, és ami a legfontosabb és szerintem a leghasznosabb is egyben, rengeteg értékelést olvashatunk a szállodákról. Az esetek többségében én amúgy pont az értékelések (na meg persze az ár) alapján szoktam meghozni a döntést. A fotókat ugyanis be lehet úgy állítani, hogy jobb színben tüntessék fel a helyet, és lehet egy-két szolgáltatásról is lódítani… De a vendégek véleményét nem nagyon lehet átírni.

Ebben az évben sajnos nem igazán utazgathatott senki sem, de nézzük mindennek a jó oldalát, kicsit legalább alkalmat kaptunk arra, hogy a szokásos tengerparti nyaralás helyett inkább Magyarországot fedezzük fel jobban. Erre az évre nekem is csak egy rövid spanyolországi kiruccanás jutott még januárban, épp a káosz kezdete előtt. Szerintem nagyon jó szállásokat sikerült kifognom, bár ami meglepett, hogy a legkényelmesebb, legmodernebb és legjobb szolgáltatást nyújtó szálloda volt a legolcsóbb. Ár-érték arányban tökéletes volt, ráadásul Granada belvárosának kellős közepén volt. Az utca végéből még az Alhambrát is látni lehetett.

Nyáron viszont egy kisebb baráti társasággal döntöttünk úgy, hogy a Balatonhoz megyünk. Bár eléggé az utolsó pillanatra hagytuk a szervezkedést, és az ötlet is kicsit későn jött, mégis sikerült egy szuper apartmant kifognunk. Mind a hatan nagyon meg voltunk elégedve: remekül fel volt szerelve a hely, volt légkondi, gyönyörű kert parkolási lehetőséggel, na és persze ami mindannyiunkat meggyőzött, hogy grillezni is lehetett. Kora ősszel pedig a Bükben foglaltunk szobát egy remek hotelben. Elsősorban túrázni szerettünk volna, de nem hagyhattuk ki a hotel wellness szolgáltatásait sem. Érdekes belegondolni abba, hogy mennyire más helyeken szállok meg mostanában, mint mondjuk 20 éves koromban. Ez persze természetes. Akkor még az volt az elsődleges szempontom, hogy minél olcsóbban jöjjek ki. Nem zavart például, ha 10-en vagyunk egy szobában, közös mosdóval. Úgy voltam vele, hogy ott úgyis csak aludni fogok, napközben meg felfedezem a várost. Most már viszont, ha egyszer rááldozom a pénzt és időt egy utazásra, akkor szeretem minél kényelmesebben érezni magam, és esetleg egy kis kényeztetésnek sem mondanék nemet. Ez gondolom, a korral jár. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mások mi alapján választanak szálláshelyet.

A legemlékezetesebb utazásokhoz egy jó szálláshely is kell bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva