A hotel fejlesztése helyett energia tanúsítványt intéztünk

Na, de minek is? Joggal kérdezhetitek. Nos, el szeretnénk adni a jelenlegi házunkat a kertvárosban, és egy lakásba költözni a belváros közelébe. Most, hogy a gyerekek kirepültek nincs már szükségünk akkora helyre, így logikusnak tűnt a költözés. Mivel a félretett pénzünket a jelen helyzet miatt csak pazarlás lenne a hotelbe fektetni, ezért ez mellett döntöttünk.

Az interneten találtunk egy céget, akik értékbecslés mellett energia tanúsítvány kiállítását is vállalják, így két legyet ütöttünk egyszerre. Ráadásul mivel mind a két szolgáltatásukat kértük, az értékbecslésből 50 százalékot el is engedtek. A cég, ami az energia tanúsítványt illeti, nagyon gyorsan dolgozik, akár 12 óra alatt is kiállíthatnak egyet, ha annyira sürgős a helyzet. Nekünk szerencsére ez nem állt fenn, ráadásul az értékbecsléshez még egy pár kört meg kellett tennünk, hogy összeszedjük a szükséges papírokat, bár pár ezer forint fejében a cég is vállalta volna egy-két irat lekérését. Mivel nálunk se sürgős nem volt a dolog, se lusták nem voltunk mi utána járni, ezért ez az opció kimaradt.

Az nagyon kellemesen ért minket, hogy ugyan külön is lehet árajánlatot kérni, legalábbis én ezt szűrtem le az információ halmazból, de külön oda vannak írva hogy családi ház, illetve lakás esetében, mennyibe kerül akár az értékbecslés, akár az energia tanúsítvány kiállítása. Ezek persze az ingatlan méretétől is függnek, de azok is külön le vannak jegyezve. Ez egy nagyon nagy plusz volt, mert több helyen láttuk már, hogy külön kell árajánlatot kérni, ami kicsit beindítja a szorongásomat.

Az energia tanúsítvány maga magában foglalja, hogy az adott ingatlan energia fogyasztása milyen jó vagy rossz. Ez egy 12 fokú skálán mutatkozik meg amin az értékelés az AA++-tól a JJ-ig tart. Ez a tanúsítvány a leírtak alapján 10 évig is jó, ha a tulajdonos nem változtat közben valami olyat az ingatlanon, ami befolyásolja a ház energetikai fogyasztását.

Egy ilyen példa, amit ez a cég is terjeszt, a napelem. Ha egy ilyenbe fektet be a tulajdonos, az oldal alapján, az megnöveli az ingatlan értékét, és javítja az energia tanúsítványon szereplő “jegyet”, ha úgy tetszik. Persze ez egy nem olcsó mulatság, és nem is minden tetőre való, bár ha jól emlékszem azoknak is van sztenderdjük, de lehet, hogy tévedek. Egy bizonyos dőlési szög fölött, illetve alatt nem lehet napelemet beszerelni, igazából ez a lényeg. De ha valaki megteheti, hogy felszereltet egy ilyet, elvileg hat év alatt maximum behozza az árát és maga a panel akár 30-40 évig is működhet. Az invertert (és itt most úgy csinálok, mintha tudnám, az mi) kell 10-15 évente cserélni.

Mivel mi épp eladni akarjuk a házat, ezért ez nem igazán volt asztalon, de hátha másnak kedve támad beszerezni egy ilyet, de nem tudja honnan kéne. Annak itt a lehetőség.

Visszatérve az energetikai tanúsítványhoz és az értékbecsléshez. A megrendelést telefonon, vagy az oldal alján lévő zöld mezőben található úrlap kitöltésén keresztül lehet leadni. Mind a két opció nagyon egyszerű és gyors. Ha netalán kérdésed merülne fel, ahogy az nekem is akadt, az oldal jobb sarkában lévő chat fejen keresztül felteheted. Az ügyfélszolgálat nagyon barátságos és segítőkész.

Nekünk nagyon jó tapasztalatunk volt ezzel a céggel, ha esetleg nektek is szükségetek lenne ilyesmire, nyugodtan keressétek meg őket.