10 kW napelem a tetőn – vajon mennyire lehet drága?

A hotelek bezárásának köszönhetően egy év alatt összespóroltam 10 kW napelem árát. Persze mindez nem ennyire egyszerű…

Imádom az utazást, nem túlzás azt mondani, hogy számomra ez egy hobbi. Ha tehetem – és általában szerencsére tehetem -, minden második hónapban kirándulok egyet a nagyvilágban. Van, hogy messzebbre visz a bakancsom és persze van, hogy csak a környéken maradok. De úgy érzem, hogy számomra ez a leghatékonyabb módja a pihenésnek és kikapcsolódásnak. Azonban mióta a hotelek bezártak és a turizmus, mint olyan, gyakorlatilag megszűnt létezni, csak 1-1 napos kiruccanásokat tudok csinálni, amolyan jövök-megyek jelleggel. Ez egyik részről szomorú, hiszen nem hódolhatok a kedvenc szabadidős tevékenységemnek, a másik részről viszont praktikus, mert egy csomó pénzt megspórolok a ki nem fizetett hotelszobákkal. Szóval így jött össze az is, hogy egy év alatt sikerült félretennem egy napelemnyi pénzt.

Most jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy mégis honnan tudom, hogy mennyibe kerül 10 kW napelem?! A helyzet az, hogy nem sokkal ezelőtt találtam egy olyan oldalt, ahol teljesítményenként meg lehet találni az egyes termékek árát. A napelemrendszer.info-n egyébként most még pluszban az a jó hír is fogad, ha felkeresitek a weblapjukat, hogy ingyenesen mérik fel az ingatlant. Tehát ha napelemes fejlesztésen töritek a fejeteket, akkor ez kezdésnek szerintem tökjó támpontot adhat.

Bennem már nagyon régóta megfogalmazódott az igény arra, hogy valamilyen megújuló energiaforrás használatára térjek át az otthonomban, mert ezt tartom az egyetlen fenntartható iránynak. Szeretném, hogyha ez a bolygó nem csak az enyém lehetne, hanem az ükunokáimé is. Ehhez pedig minden követ meg kell mozgatni, legyen szó napelemről, elektromos autókról, vagy épp a légi közlekedés megreformálásáról. Persze ez egy kicsit tágabb téma, mint egy 10 kW-os napelemes rendszer telepítése.

Ami viszont kimondottan a napelemet illeti, mindig jó ötletnek tartottam, hiszen ha valamiből, akkor a napenergiából gyakorlatilag végtelen van. Azokat a tévhiteket pedig, miszerint éjjel és borúsabb napokon gázban vagyunk energia terén, most szeretném eloszlatni. Ha csak nem szigetüzemű rendszerrel élünk valahol az isten háta mögött, ahol másra nincs lehetőség, akkor nagy valószínűséggel egy visszatápláló rendszert fogunk használni. Ez azért kapta ezt az elnevezést, mert azt hordozza magában, hogy a központi villamos hálózatra képesek vagyunk visszatáplálni és onnan energiát felhasználni. Hogy is van ez?

Ha van 10 kW napelem a tetőn, akkor az folyamatosan termelni fogja nekünk az energiát, amíg a napsütés éri. Mi viszont nem fogjuk tudni olyan tempóban folyamatosan felhasználni ezt az áramot, amilyen gyorsan megkapjuk. Az energiatárolás rendkívül nagy veszteségekkel jár, éppen ezért kerülendő dolog. Valamit kezdeni kell a felesleges energiával. Ezzel párhuzamban pedig számolnunk kell az éjszakákkal és persze azokkal a napokkal, amikor a kedvenc égitestünk nem hajlandó ránk mosolyogni a felhők mögül egyetlen percre sem. Ennek a rendszernek a kiegyensúlyozására találták ki a visszatáplálást. Ez azt jelenti, hogy a ház a fejlesztést követően is összeköttetésben marad a szolgáltató villamos hálózatával és amikor a 10 kW napelem túl sok energiát termel, akkor azt automatikusan feltöltjük a rendszerbe, amikor pedig szükségünk van rá, akkor helyette nyugodtan használhatunk mi is onnan áramot.

Tehát tulajdonképpen ha napelemekkel fejlesztjük az otthonunkat az annyit tesz, hogy termelőivé is válunk az energiának. Ezáltal pedig sokkal inkább környezettudatossá válik a létezésünk és jelentősen csökkenthetjük a háztartásunk öko-lábnyomát. Számomra ez rendkívül fontos dolog, ezért örülök neki különösen, hogy rátaláltam a napelemrendszer.info-ra, ahogy már korábban említettem.

Az oldalukon talált információk alapján készen állok, hogy beleugorjak egy napelemes rendszer telepítésébe. Mármint leginkább abba, hogy felkeressem őket, hiszen nem én vagyok a szakember, aki pontosan megtervezi és megépíti. Csak az általuk közölt adatok szerint már félretettem annyit, ami ehhez tényleg kellhet.

De ne kerülgessük tovább a forró kását: mennyibe kerül konkrétan 10 kW napelem? A válasz nyilván úgy kezdődik, mint minden ilyen esetben: attól függ. Na de ezt már az egyetemen is utáltam, mert csak annyira volt jó, hogy aztán feltegyék az ebből logikusan következő kérdést: mitől? Jelen esetben attól, hogy pontosan milyen eszközöket választunk a tetőnkre. Hiszen a napelemekből és a rendszer kiépítéséhez szükséges elemekből is többféle márka és kategória létezik függetlenül a kívánt teljesítménytől.

A napelemrendszer.info-n háromféle 10 kW-os napelem rendszer csomagját ismerhetjük meg a bruttó áraikkal egyetemben.

A legegyszerűbb, vagy sokkal inkább legolcsóbbnak mondható pakk bruttó 3.518.000 forintba kerül és a következőket tartalmazza:

 • 10 kWp teljesítményű, 3 fázisú Sharp napelem rendszer, vagyis
  • 30 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modul
  • SMA STP 10.0-3AV-40 inverter
  • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
  • saválló acél tartószerkezet.

Ennél egy kicsivel drágább az, hogyha más típusú invertert választunk a csomagba, amelyhez kicsit más fajta napelem modul jár. Ebben az esetben az alábbi összeállítást kaphatjuk meg egészen pontosan bruttó 3.541.000 forintért cserébe:

 • 10 kWp teljesítményű, 3 fázisú Sharp napelem rendszer, vagyis:
  • 27 db Sharp NUJC 370 monokristályos félcellás napelem modul
  • háromfázisú csatlakozás
  • Huawei Sun2000-10KTL-M0 inverter
  • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
  • saválló acél tartószerkezet.

A legborsosabb verzió pedig bruttó 4.153.000 forintba kerül az ismertetett összeállítások között. Bár ez sem tartom egyébként irreálisan drágának a kapott csodáért cserébe, a három opció közül mégis ezért kell a legtöbbet fizetni. Hogy miért? Mert olyan eszközöket tartalmaz a csomag, ami ennyivel többet kóstál. Ezek az eszközök pedig az alábbiak:

 • 10 kWp teljesítményű, 3 fázisú Sharp napelem rendszer, vagyis:
  • 30 db Sharp NUJC 330 monokristályos félcellás napelem modul
  • háromfázisú csatlakozás
  • Solar Edge SE10K inverter
  • IBC Solar gyártmányú kábelezés UV védelemmel
  • saválló acél tartószerkezet
  • prémium napelem optimalizátor P405 – 5R M4M RM.

Kövéren rászámoltam és bőven megvan a pénzem arra, hogy ez utóbbi rendszert rendeljem meg, de azt is gondolom, hogy a személyes, helyszíni felmérést követően ez még formálódhat bármilyen irányba. Simán lehet, hogy azt mondja a szakember, hogy a 10 kW napelem ide kevés, vagy éppen azt, hogy sok és megúszom valami kisebb rendszerrel. Minden eshetőségre fel vagyok készülve, úgyhogy a napokban felveszem velük a kapcsolatot. Elvégre úgyis ingyen mérik fel, hogy mire van szükség és lehetőség, tehát vesztenivalóm nincs.

Bár persze nem esett jól a lelkemnek, hogy a nagy világjárást egy időre fel kellett függesztenem, az minden bizonnyal kárpótolni fog, hogyha egy ilyen komoly fejlesztést tudok majd az otthonomon eszközölni. Ez egy akkora előrelépést jelentene a ház fenntartását illetően, ami a következő itt töltendő 20-30 évemet is rendkívül pozitívan befolyásolhatja. Bár ahogyan azt már említettem, a napelem megléte nem jár teljes függetlenedéssel a központi villamos hálózattól, a visszatáplálásnak köszönhetően mégis el lehet érni, hogy a beruházás megtérülését követően nullás számlákat kelljen kiegyenlítenünk a szolgáltató felé.

Függetlenül a megtérülésétől én mindenkit arra buzdítok, hogy amennyiben lehetősége van rá, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ne csak most, de 50-100 év múlva is egy ilyen csodálatos bolygón élhessünk. Ha ennek az az ára, hogy most egy 10 kW napelem rendszert kell a tetőre tenni, akkor legyen, beleugrok. De aki nem is tudja ezt zsebből előteremteni, annak sincs veszve minden, mert remek pályázatokat szoktak kiírni ebben a témakörben. Járjatok nyitott szemmel és csapjatok le ezekre a támogatásokra!

10 kw napelem