A hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe

Északkelet-Magyarország – az ország gyakorlatilag legszebb része! Kiskoromban főleg csak a Balatonnál nyaraltunk mindig… Ez volt a szüleim szokása, mondhatni: mániája. Mindenféle egyéb részére az országnak, így a legszebbre is csak az érettségi utáni nyár végén jutottam el, először. Majd aztán minden nyár erről szólt, ameddig tanultam, hogy kirándultunk a haverokkal és a barátnőmmel. Nyári melóval megszedtem magam kicsit, így augusztusban mehettünk!

Pénzem az tényleg nem volt ugyan sok (az év során), de nélkülöznöm ilyeneket csak egy ideig kellett, aztán megtaláltam a változást hozót: TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka. A legjobb hely fizikailag (földrajzilag) a Mátra, a Bükk, valamint az Alpokalja (Vas megye is nagyon szép sok helyen), de elvontabb értelemben a TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka “osztálya” volt mindig a kedvencem. Túlzásnak hangzik, de elmondom miért…

Nem csak nyári melókat adtak egy idő után. Mikor már elmélyültem jobban a majdani tanult hivatásomban, már év közben is tudtam így dolgozni, nekik köszönhetően. Szóval egy weboldal van ma, még a végzős évemben is (már ötödéves vagyok), ahová nem kapok frászt ha el kell látogatni az interneten, és az a www.topiwork.hu. Itt ugyanis csak jó dolgok érnek. Mindig is lelkesedéssel, a kilátásaim javítása szándékával kattintok rájuk, és okoz már egyfajta “melegségérzést”, ha hozzájuk érkezem, mert tudom, ők segítenek, hogy jobbra forduljanak a dolgok. (Azt, hogy a nyári melók után “adtak mást is”, nem szó szerint értettem. Igazából mi válogatunk náluk, akik dolgozni szeretnénk)

Főleg akkor vagyok vendég náluk persze, mikor anyagilag kéne valami kis “boost”, de egyrészt nem csak ezért jó a TopiWorknél diákmunkásként dolgozni, másrészt azért van ez “szerelem” bennem, mert tényleg már a tapasztalat szépítette meg mindazt a fejemben, ami hozzájuk köt. Veletek is volt már ilyen? Hogy egy webcímet nagyon jó érzés lett begépelni a böngészőben, mert nem olyan, mint a Neptun volt mondjuk, aminél inkább nehézkes működés és ilyenek fordultak elő? Vagy sorolhatnék itt egy csomó, a topiwork.hu-nál rosszabbul kitalált netes helyet… A Topitól szerzett tapasztalat is mindig jól jött azóta, de mint mondtam, így volt pénzem egy-egy tanév végén elmenni másokkal, hosszabb időre is, felfedezni Magyarország tájait. A menőbb turistamágnes-helyeket is, melyek emiatt persze néha drágábbak a többi úti célnál, amit a legtöbb magyar választ. De ha ez érdekelt, akkor ez érdekelt… És mindig jó hotelekben szálltunk meg!

Szóval, igyekeztem leszögezni eddig, hogy sok okom van rá, hogy nagyon ajnározzam a TopiWorköt, de abba sem mentem bele még, hogy azért is kedvenc weblap az övék, mert itt nem nehéz semmit intézni, megvalósítani tényleg – ebben is különböznek az életem egyéb ágakon való szervezéséhez használt többi webhelytől, kishazánkon belül. Máshol gyakorta a kiforratlanság és ilyenek gördítenek elénk akadályokat a használatot tekintve, a Topi viszont, ismétlem sokadszorra, ebben is valami fantasztikus. No, de nem szeretném részletkérdésekbe belemenve elkezdeni a róluk való sztorizást, úgyhogy lépjünk egy lépést megint vissza.

Én úgy indulnék neki a helyetekben is, amíg nincs képesítésem, mert mondjuk még csak most vagyok 18 éves, hogy keresek akár valami fizikai munkát. Lényeg, hogy egyszer felvegyétek velük a kapcsolatot! És beváljon, amit csináltok, mert utána, ha egyetemre mentek, végig nagyon jó lehetőségek tárháza tárul majd mindig elétek. Utána gépész, meg mindenféle szakirányba is keresgélhettek náluk. Nem is csak mérnökiekben gondolkodva. Gazdasági, meg ilyesmi területek is megjelennek a kínálatban. Ha tanultok már valamit, így komolyabb képzést kaptok összességében, ha vállaltok nyárra ahhoz hasonló munkát (ami felkészít), és ilyenkor sem herdáljátok el az időt ennek köszönhetően. Vagy vannak alkalmi melók: fesztivál koordinátor, esetleg adatrögzítő és ilyesmik.

Később persze, a szakmai gyakorlat miatt tanév közben is mehettek dolgozni – ez bizonyos szakokon eleve elvárás is lesz, de ha jól osztjátok be az időtöket, nem gátol semmi már azelőtt sem, hogy szükségessé válik. Van egy blogjuk is, amit azért vezetnek ott, a topiwork.hu oldalon magán, hogy felkészítsenek a munkára jelentkezésre és a későbbiekre. Most már érthetőbb, miért alakult ki bennem komolyabb, akár érzelmi kötődés is az irányukba? Hisz nagyon sokat tesznek azért, hogy a fiatal éveink jobban teljenek, sőt, felkészítsenek a nagybetűs életre. A “munkavállalás világa” című sorozatukban írnak pl. arról, mi az a motivációs levél, vagy hogy miként készüljünk egy interjúra az állást hirdetőnél. Én is így lettem tapasztalt. Kell hozzá egy nagyon pici bevállalósság is, hogy elinduljunk, de mindent megkaptok ti is a siker eléréséhez a Topitól. Nem csak az olyan alap dolgokról írnak listaszerűen, hogy hogyan öltözzünk, vagy, hogy mindig érkezzünk időben, de segítenek megérteni mondjuk, mitől kelthetünk jó benyomást. Ők is, maguk a Topinál tudni akarják, hogy kik vagyunk persze, de ez a mi érdekünk, másrészt ne feledjük: nem fogják soha rabolni az időnket. A szükségesnél jobban nem. Minden mindig flottul megy náluk, online, mint a karikacsapás. A munkára jelentkezés teljes menetét leírják úgy, hogy baj az nem lehet, szintén a honlapon. A legszuperebb honlapon!

Találunk itt, a blogban mindenféle információt a munkahelyi etikettről is, de még egy GYIK-ot is vezetnek, hogy az abszolút praktikus kérdésekre adott válaszok is csoportba legyenek szedve. Életkorra vonatkozó információk, infók a hallgatói jogviszony azon előnyeiről, amik végülis nagyon is megérőssé teszik a cégek számára, hogy hozzánk hasonlókat vegyenek fel dolgozni, mi pedig emiatt jó kis órabérben részesüljünk – ezeket mind meg fogjuk érteni, ha mindent végigolvasunk. Megtudhatjuk ugyaninnen, hogy az egyetemi passziválás sem akadály, ha a dolgok informatikai része nem világos (mert tök oké, hogy vannak emberek, akik még mindig kicsit esetlenek az online dolgokban), akkor ebben is segítenek. Írnak a tagsági viszonyról, a jelenléti ívekről, maguknál a munkaajánlatok böngészésénél szinten feltüntetnek minden információt, szóval nem lesz olyan baj, hogy beleválogatunk mégis valami nem nekünk valóba – tehát összességében azt is el tudom mondani: előre gondoltak rá, hogy a komfortérzetünk meglegyen. Mert ez is kell ahhoz, hogy bele tudjunk vágni! Életünkben először fogunk dolgozni, ha összejön az interjú, de ők segítenek, hogy megkapjuk nagy eséllyel a melót, mindenhogy, ahogy tudnak, és abban is tehát, hogy ott majd aztán megálljuk a helyünket. Így ez egy nagy, és hasznos kaland lesz! Amit sokkal jobb, higgyétek el, valamiféle biztonságérzet birtokában megélni.

Címadásomban egy ismert együttes olyan slágerét idéztem fel, aminek efféle refrénje okoz mindenkiben valami ismerős, bizsergős érzést. Nekem azért, mert valami olyasmiről szól, ami az én fiatalkori éveimet tényleg bearanyozta. A felszabadult kirándulások – de imádtam… Nem mintha már nem lennék fiatal, de lassan már nem leszek tanuló, így sok minden változni is fog. És sok minden hiányozni, többek között ez, nagyon: TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka.